By: Sadık Nazik / 0 comment
Uyarlanabilir (Adaptive) Yaşam Döngüsüne Neden İhtiyaç Duyuyoruz?
📌 Literatürde;
✔️ öngörülebilir (predictive),
✔️ artırımsal (incremental),
✔️ yinelemeli (iterative) ve
✔️ uyarlanabilir (adaptive)
olmak üzere 4 farklı geliştirme yaşam döngüsünden bahsedilir. Projelerde gereksinimlerin daha net olduğu durumlarda öngörülebilir ve artırımsal, netliğin azaldığı değişimin çok olduğu durumlarda ise yinelemeli ve uyarlanabilir yaklaşımlar tercih edilir. Amaç müşterinin veya son kullanıcının beklentisinin tam olarak karşılanması, maliyet etkin çözüm yolunun takip edilmesi, risklerin yönetilebilmesi ve rekabetin devam ettirilebilmesidir.
Aşağıdaki nedenlerden dolayı bu döngüler içerisinde son yıllarda diğerlerine göre daha fazla başvurduğumuz uyarlanabilir (adaptive) geliştirme döngüsünü tercih ediyor olabiliriz.
1 — Müşteri talepleri proje devam ederken eskiye kıyasla çok daha hızlı ve dramatik bir şekilde değişebiliyor.
2— Teknolojik değişmeler ve gelişmeler çok hızlı. Teknoloji, yeni bir şeyin kısa zamanda yapılmasına rahatlıkla imkan tanıyor.
3— Rakipler, müşterileri cezbeden yeni özellikler ekliyorlar. Pazar payınız hızlıca düşebiliyor.
4— Uzun dönemli planlar artık büyük riskler taşıyabiliyor. Değişim hızlı olduğundan bir anda makas değiştirmeniz gerekebiliyor.
📌 Yabancıların “one size fit all” diye bir tabiri var. Olumsuz ifadelerde bir tekniğin veya metodun tüm problemleri çözmek için kullanılamayacağını anlatır. “Herkes için uygun olduğu iddia edilse de aslında her duruma tam uymayabilir” anlamına da gelebilir. Yaşam döngülerine bu gözle bakmak iyi olabilir. Zira günümüzde her ne kadar uyarlanabilir yaşam döngüsü öne çıksa da her derde deva olmadığı bazen fazla kaçtığı (zaman, maliyet, kaynak kullanımı) gözden kaçırılmamalıdır.
#predictive #incremental #iterative #adaptive #yaşamdöngüsü #projeyaşamdöngüsü #projeyönetimi #projectmanagement #çevik #agile