Proje yönetimi sözlüğü içerisinde, proje yönetiminde sıkça kullanılan terimlerin sözlük anlamlarını bulabilirsiniz. Sayfada yer alan terimlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bulamadığınız terimler için bize ulaşabilirsiniz.
Akış Diagramı (Flowchart): Bir sistem içindeki bir veya daha fazla sürecin girdilerinin, işlem eylemlerinin ve çıktılarının bir diyagram biçiminde gösterilmesi.
Aktivite: Bir proje süresince gerçekleştirilen işin ayrı, planlanmış bir kısmı.
Aktivite Nitelikleri (Activity Attributes): Aktivite listesine eklenebilecek zaman çizelgesi aktivitesiyle ilişkili birden fazla özellik. Aktivite nitelikleri; aktivite kodlarını, önceki aktiviteleri, ardıl aktiviteleri, mantıksal ilişkileri, önden gitmeleri ve beklemeleri, kaynak gereksinimlerini, empoze edilen tarihleri, kısıtlamaları ve varsayımları içerir.
Aktivite Süresi: Bir zaman çizelgesi etkinliğinin başlangıcı ve bitişi arasındaki takvim birimi cinsinden süre
Ana Zaman Çizelgesi (Master Schedule): Başlıca teslimatları, iş kırılım yapısı bileşenlerini ve anahtar kilometre taşlarını tanımlayan özet düzeyinde bir proje zaman çizelgesi.
Anlaşmalar (Agreements): Bir projenin başlangıçtaki amaçlarını tanımlayan herhangi bir belge veya iletişim. Bu bir sözleşme, mutabakat zaptı (MOU), anlaşma mektupları, sözlü anlaşmalar, e-posta vb. şeklinde olabilir.
Arttırımsal (Incremental) Yaşam Döngüsü: Teslimatın, önceden belirlenmiş bir zaman çerçevesi içinde art arda işlevsellik ekleyen bir dizi yineleme yoluyla üretildiği uyarlanabilir bir proje yaşam döngüsü. Teslimat, yalnızca son yinelemeden sonra tamamlanmış sayılacak gerekli ve yeterli yeteneği içerir.
Aşamalı Olgunlaşma (Progressive Elaboration): Daha fazla bilgi ve daha doğru tahminler elde edildikçe bir proje yönetim planındaki ayrıntı düzeyini artırmaya yönelik yinelemeli süreç.
Backlog: Projede veya ürün geliştirmede yapılacak işlerin sıralı listesi.
Başlangıç Toplantısı (Kickoff Meeting): Bir projenin başlangıcında ekip üyeleri ve diğer önemli paydaşların bir araya gelerek beklentileri resmi olarak belirlediği, ortak bir anlayış kazandığı ve çalışmaya başladığı toplantı.
Beklenen Parasal Değer (Expected Monetary Value): Bir sonucun parasal terimlerle ifade edilen tahmini değeri.
Benzetim/Analoji Tahmin (Analogous Estimating): Benzer bir faaliyet veya projeye ait geçmiş verileri kullanarak bir faaliyetin veya projenin süresini veya maliyetini tahmin etmeye yönelik bir teknik.
Bilgi Radyatörü (Information Radiator): Kuruluşun geri kalanına bilgi sağlayan ve zamanında bilgi paylaşımına olanak tanıyan görünür, fiziksel bir ekran.
Bir Arada Çalışma (Colocation): İletişimi, çalışma ilişkilerini ve üretkenliği artırmak için proje ekibi üyelerinin fiziksel olarak birbirine yakın konumlandırıldığı organizasyonel yerleştirme stratejisi.
Bitti Tanımı (Definition of Done – DoD): Bir teslimatın müşteri kullanımına hazır kabul edilebilmesi için karşılanması gereken tüm kriterlerin yer aldığı bir kontrol listesi.
Burn Chart: Bir zaman kutusunda kalan işin veya bir ürün veya proje teslimatının yayınlanması için tamamlanan işin grafiksel gösterimi.
Bütçe: Proje veya herhangi bir iş kırılım yapısı bileşeni veya herhangi bir program etkinliği için onaylanmış tahmin.
Çatışma (Conflict): Taraflar arasında karşıt çıkarlar, değerler, hedefler ve eylemler konusunda anlaşmazlık.
Çevik (Agile): Değişiklikleri yinelemeli (iterative) ve aşamalı (incremental) olarak uygulamaya yönelik kavramsal bir yaklaşım.
Agile Manifesto’da belirtilen değerler ve ilkeler zihniyetini tanımlamak için kullanılan bir terim.
Daily Standup: Ekibin bir önceki günden bugüne ilerlemeyi gözden geçirdiği, mevcut gün için planlarını açıkladığı ve karşılaşılan veya öngörülen engelleri vurguladığı kısa, günlük bir iş birliği toplantısı.
Değişiklik (Change): Resmi olarak kontrol edilen herhangi bir teslimatta, proje yönetimi planı bileşeninde veya proje belgesinde yapılan modifikasyon.
Değişiklik Kaydı (Change Log): Proje sırasında sunulan değişikliklerin kapsamlı bir listesi ve mevcut durumları.
Değişiklik Kontrol Kurulu (Change Control Board (CCB)): Projedeki değişiklikleri gözden geçirmek, değerlendirmek, onaylamak, ertelemek veya reddetmek ve bu tür kararları kaydetmek ve iletmekten sorumlu, resmi olarak yetkilendirilmiş bir grup.
Değişiklik Talebi (Change Request): Bir belgeyi, teslimatı veya temel çizgiyi değiştirmek için resmi bir teklif.
Denetleme (Inspection): Bir iş ürününün belgelenmiş standartlara uygun olup olmadığını belirlemek için incelenmesi.
DevOps: Geliştirme ve operasyon personeli arasındaki iş birliğini iyileştirerek sorunsuz bir teslimat akışı oluşturmaya yönelik uygulamaların bütünü.
Doğrulama (Verification): Bir ürün, hizmet veya sonucun bir yönetmeliğe, gereksinime, spesifikasyona veya dayatılan koşula uygun olup olmadığının değerlendirilmesi.
Duygusal Zeka: Kişinin kendi ve diğer insanların kişisel duygularını ve insan gruplarının kolektif duygularını tanımlama, değerlendirme ve yönetme yeteneği.
Ekip Tüzüğü (Team Charter): Ekibin değerlerini, anlaşmalarını ve çalışma yönergelerini kaydeden ve proje ekibi üyeleri tarafından kabul edilebilir davranışlara ilişkin net beklentiler oluşturan bir belge. Örnek dosya için tıklayınız.
Engelleyici (Blocker/Impediment): Takımın hedeflerine ulaşmasının önüne geçen şeyler.
Epik (Epic): Belirli iş çıktılarını teslim etmek ve bir dizi gereksinimi hiyerarşik olarak düzenlemek için tasarlanmış ilişkili büyük boyutlu işler.
Eser (Artifact): Bir şablon, belge, çıktı veya proje teslimi.
Eşik (Threshold): Ulaşılması durumunda önlem alınmasını gerektiren bir sınırı temsil eden, ölçülebilir bir proje değişkeninin önceden belirlenmiş değeri.
Fayda-Maliyet Analizi: Bir projenin maliyetlerine karşı sağladığı faydaları belirlemek için kullanılan bir finansal analiz yöntemidir.
Fayda Yönetim Planı (Benefits Management Plan): Bir proje veya program tarafından sağlanan faydaların oluşturulması, en üst düzeye çıkarılması ve sürdürülmesine yönelik süreçleri tanımlayan doküman.
Gantt Şeması: Faaliyetlerin dikey eksende listelendiği, tarihlerin yatay eksende gösterildiği ve faaliyet sürelerinin başlangıç ve bitiş tarihlerine göre yerleştirilmiş yatay çubuklar olarak gösterildiği zamanlama bilgilerinin çubuk grafiği.
Geçerleme (Validation): Bir ürünün, hizmetin veya sonucun müşterinin ve diğer tanımlanmış paydaşların ihtiyaçlarını karşıladığına dair güvence.
Gerçek Maliyet (Actual Cost): Belirli bir zaman diliminde bir faaliyet üzerinde gerçekleştirilen çalışma için katlanılan gerçekleşen maliyet.
Gereksinim: Bir iş ihtiyacını karşılamak için bir ürün, hizmet veya sonuçta bulunması gereken koşul veya yetenek.
Gereksinim İzleme Matrisi: Ürün gereksinimlerini başlangıç noktasından, bunları karşılayan teslimatlara kadar bağlayan tablosal/grid bir gösterim şekli.
Gereksinim Yönetim Planı: Gereksinimlerin nasıl analiz edileceğini, kayıt altına alınacağını ve yönetileceğini açıklayan proje veya program yönetim planının bir bileşeni.
Hata: Bir proje bileşenindeki, bileşenin kendi gereksinimlerini veya spesifikasyonlarını karşılamadığı ve onarılması veya değiştirilmesi gereken bir kusur veya eksiklik.
Hata Payı (veya Tolerans): Bir kalite gereksinimi için kabul edilebilir varyasyonun sayısal açıklaması.
Hesap Kodları (Code of Accounts): İş kırılım yapısının (WBS) her bileşenini benzersiz şekilde tanımlamak için kullanılan bir numaralandırma sistemi.
Hikaye Haritalama (Story Map): Belirli bir ürün için istenen tüm özelliklerin ve işlevlerin, ekibe neyi ve neden inşa ettiklerine dair bütünsel bir bakış açısı sağlamak için oluşturulmuş görsel modeli.
Histogram: Sayısal verilerin grafiksel gösterimini gösteren bir çubuk grafik.
Hizmet Düzeyi Sözleşmesi (Service Level Agreement – SLA): Bir hizmet sağlayıcı (iç veya dış) ile son kullanıcı arasında, hizmet sağlayıcıdan beklenen hizmet düzeyini tanımlayan bir sözleşme.
Hizmetkar Liderlik: Ekip üyelerinin ihtiyaçlarını ve gelişimlerini anlamaya ve ele almaya odaklanarak ekibi yönlendirme uygulaması, böylece mümkün olan en yüksek ekip performansının sağlanması.
İletişim Gereksinimleri Analizi (Communication Requirements Analysis): Görüşmeler, çalıştaylar, geçmiş projelerden öğrenilen derslerin incelenmesi vb. yoluyla proje paydaşlarının bilgi ihtiyaçlarını belirlemeye yönelik analitik bir teknik.
İş Kırılım Yapısı (WBS): Proje hedeflerine ulaşmak ve gerekli çıktıları yaratmak için proje ekibi tarafından gerçekleştirilecek toplam iş kapsamının hiyerarşik bir şekilde ayrıştırılması. (*)(**)
İş paketi: Maliyet ve sürenin tahmin edildiği ve yönetildiği iş kırılım yapısının en alt seviyesinde tanımlanan iş.
İş Tanımı veya Çalışma Beyanı (Statement of Work – SOW): Proje tarafından teslim edilecek ürün, hizmet veya sonuçların hikayesel açıklaması.
İterasyon (Sprint): Bir proje içerisinde ürünün kullanılabilir ve potansiyel olarak yayınlanabilir bir artışının oluşturulduğu kısa zaman aralığı.
Bir ürün veya teslimat üzerinde değer sunmak için gereken tüm çalışmaların gerçekleştirildiği, zamanla sınırlı bir geliştirme döngüsü.
Kabul Kriteri: Proje çıktısının kabul edilebilir olması için karşılaması gereken tanımlanmış bir ölçekteki değer.
Kalite: Bir dizi doğal özelliğin gereksinimleri karşılama derecesi.
Kalite Kontrol: Performansı değerlendirmek ve proje çıktılarının eksiksiz, doğru ve müşteri beklentilerini karşıladığından emin olmak için kalite yönetimi faaliyetlerinin yürütülmesinin sonuçlarının izlenmesi ve kaydedilmesi süreci.
Kalite Metrikleri: Bir proje veya ürün özelliğinin açıklaması ve bunun nasıl ölçüleceği.
Kalite Yönetim Planı: Kalite hedeflerine ulaşmak için geçerli politikaların, prosedürlerin ve yönergelerin nasıl uygulanacağını açıklayan proje veya program yönetim planının bir bileşeni.
Kalitenin Maliyeti (Cost of Quality): Ürünün yaşamı boyunca gereksinimlerde ortaya çıkabilecek uygunsuzlukların önlenmesi, ürün veya hizmetin gereksinimlere uygunluğu açısından değerlendirilmesi, ayrıca gereksinimlerin karşılanamaması nedeniyle yapılan tüm masraflar.
Kanban Panosu: Darboğazları ve aşırı taahhütleri belirlemeye yardımcı olmak için devam eden çalışmaları gösteren ve böylece ekibin iş akışını optimize etmesine olanak tanıyan bir görselleştirme aracı.
Kapsam Kayması (Scope Creep): Zaman, maliyet ve kaynaklarda ayarlamalar yapılmadan ürün veya proje kapsamının kontrolsüz genişletilmesi.
Kapsam Temel Çizgisi (Scope Baseline): Kapsam beyanının, iş kırılım yapısının (WBS) ve bununla ilişkili iş kırılım yapısı sözlüğünün resmi değişiklik kontrol prosedürleri kullanılarak değiştirilebilen ve gerçek sonuçlarla karşılaştırma için temel olarak kullanılan onaylanmış versiyonu.
Kaynak: Projeyi tamamlamak için gereken bir ekip üyesi veya herhangi bir fiziksel öğe.
Kaynak Kırılım Yapısı: Kaynakların kategori ve türe göre hiyerarşik bir gösterimi.
Kaynak Takvimi: Her bir kaynağın mevcut olduğu çalışma günlerini ve vardiyaları tanımlayan bir takvim.
Kaynak Yöneticisi: Bir veya daha fazla kaynak üzerinde yönetim yetkisine sahip olan kişi.
Kaynak Yükleme (Crashing): Genel süreyi azaltmak için kritik yol üzerindeki aktivitelerde ekstra kaynak kullanma.
Kazanılmış Değer (Earned Value): Yapılan işin, o iş için onaylanmış bütçe açısından ifade edilen ölçüsü.
Kısıt (Constraint): Bir projenin, programın, portföyün veya sürecin yürütülmesini etkileyen sınırlayıcı bir faktör.
Kıyaslama (Benchmarking): En iyi uygulamaları belirlemek, iyileştirme yapmak için fikirler üretmek ve performansı ölçmek için bir temel sağlamak amacıyla fiili veya planlanan ürünlerin, süreçlerin ve uygulamaların karşılaştırılabilir kuruluşlarınkilerle karşılaştırılmasıdır.
Kilometre taşı: Bir proje, program veya portföydeki önemli bir nokta veya olay.
Konfigürasyon Yönetim Sistemi: Proje çıktılarını izlemek ve bu çıktılarda yapılan değişiklikleri izlemek ve kontrol etmek için kullanılan prosedürler koleksiyonu.
Kontrat (veya Sözleşme): Satıcıyı belirtilen ürünü, hizmeti veya sonucu sağlamakla, alıcıyı ise bunun için ödeme yapmakla yükümlü kılan, karşılıklı olarak bağlayıcı anlaşma.
Karşılıklı yükümlülük ve hakları belirleyen yasal olarak bağlayıcı anlaşma.
Kök Neden Analizi (veya Sorun Kaynağı Çözümlemesi): Bir varyansa, kusura veya riske neden olan temel nedeni belirlemek için kullanılan analitik bir teknik.
Kritik Yol: Bir projedeki en uzun yolu temsil eden ve mümkün olan en kısa süreyi belirleyen faaliyetler dizisi.
Bir planda gerçekleştirilecek en uzun faaliyetler zinciri.
Kritik Yol Metodu: Minimum proje süresini tahmin etmek ve zamanlama modeli içindeki mantıksal ağ yollarındaki zamanlama esnekliği miktarını belirlemek için kullanılan bir yöntem.
Kriz: Hızlı yanıt gerektiren yoğun zorluk içeren bir durum.
Maliyet Kırılım Yapısı: Maliyetlerin hiyerarşik olarak maliyet nesnelerine, maliyet kalemlerine ve maliyet kategorilerine ayrıştırılması.
Maliyet Varyansı (Cost Variance): Kazanılan değer ile fiili maliyet arasındaki fark olarak ifade edilen, belirli bir zamanda bütçe açığı veya fazlalığı miktarı.
Minimum Uygulanabilir Ürün (Minimum Viable Product – MVP): Müşterilere sunulacak bir çözümün ilk sürümünün kapsamını, değer sağlayacak en az sayıda özellik veya gereksinimi belirleyerek tanımlamak için kullanılan bir kavram.
Monte Carlo Simülasyonu: Bir karar veya eylem planından kaynaklanabilecek bir dizi sonucun olasılık dağılımını ortaya çıkarmak için bir bilgisayar modelinin birden fazla yinelemesini kullanarak risk ve belirsizliğin potansiyel etkilerini belirleme yöntemi.
Muğlaklık (Ambiguity): Net olmama, olayların nedenini belirlemede zorluk çekme veya aralarından seçim yapabileceğiniz birden fazla seçeneğin olması durumu.
Müşteri: Teslimatları alan kişi, grup veya kuruluş.
Müşterinin Sesi (Voice of the Customer): Müşteri taleplerini proje/ürün geliştirmenin her aşaması için uygun teknik gereksinimlere dönüştürerek müşteri gereksinimlerini gerçek anlamda yansıtan ürün, hizmet ve sonuçları sağlamak için kullanılan bir planlama tekniği.
Neden – Sonuç Diyagramı (Cause and Effect Diagram): İstenmeyen bir etkinin temel nedenine kadar izlenmesine yardımcı olan bir ayrıştırma tekniği.
Organizasyonel Süreç Varlıkları: İşi yapan organizasyona özgü ve organizasyon tarafından kullanılan planlar, süreçler, politikalar, prosedürler ve bilgi tabanları.
Otorite: Proje kaynaklarını uygulama, fon harcama, karar alma veya onay verme yetkisi.
Ozmotik İletişim: Doğrudan iletişim olmaksızın, duyma yoluyla ve sözel olmayan ipuçlarıyla bilgi alma araçları.
Öğrenilmiş Dersler: Gelecekteki performansı iyileştirmek amacıyla proje olaylarının geçmişte nasıl ele alındığını veya gelecekte nasıl ele alınması gerektiğini gösteren, bir proje sırasında kazanılan bilgi.
Öngörücü (Predictive) Yaşam Döngüsü: Proje kapsamının, süresinin ve maliyetinin yaşam döngüsünün erken aşamalarında belirlendiği bir proje yaşam döngüsü biçimi.
Paydaş: Bir proje, program veya portföyün bir kararını, faaliyetini veya sonucunu etkileyebilecek, bunlardan etkilenebilecek veya kendisinin bundan etkilendiğini algılayabilecek kişi, grup veya kuruluş.
Performans Ölçüm Temel Çizgisi: Projeyi yönetmek, ölçmek ve kontrol etmek için karşılaştırma amacıyla kullanılan entegre kapsam, zamanlama ve maliyet temel çizgileri.
Plan: Bir şeyi başarmak için önerilen bir yol.
Planlanan Değer (Planned Value): Planlanan işe tahsis edilen onaylanmış bütçe.
Portföy: Stratejik hedeflere ulaşmak için grup olarak yönetilen projeler, programlar, yan portföyler ve operasyonlar.
Portföy Yönetimi: Stratejik hedeflere ulaşmak için bir veya daha fazla portföyün merkezi yönetimi.
Program: Bireysel olarak yönetilmesiyle elde edilemeyecek faydalar elde etmek amacıyla koordineli bir şekilde yönetilen ilgili projeler, yan programlar ve program faaliyetleri.
Program Yönetimi: Program hedeflerine ulaşmak ve program bileşenlerinin ayrı ayrı yönetilmesiyle elde edilemeyen faydaları ve kontrolü elde etmek için bilgi, beceri ve ilkelerin bir programa uygulanması.
Proje: Benzersiz bir ürün, hizmet veya sonuç yaratmak için üstlenilen geçici bir çaba.
Proje Başlangıç Belgesi (Project Charter): Proje başlatıcısı veya sponsoru tarafından verilen, bir projenin varlığını resmen onaylayan ve proje yöneticisine organizasyonel kaynakları proje faaliyetlerine uygulama yetkisi veren belge.
Proje Ekibi: Proje hedeflerine ulaşmak için proje çalışmasının gerçekleştirilmesinde proje yöneticisine destek veren bireylerden oluşan bir grup.
Proje Fazı: Bir veya daha fazla teslimatın tamamlanmasıyla sonuçlanan, mantıksal olarak ilişkili proje faaliyetlerinin bir koleksiyonu.
Proje Kapsamı: Belirtilen özellik ve işlevlere sahip bir ürün, hizmet veya sonuç sunmak için gerçekleştirilen çalışma.
Proje Takvimi (Project Calendar): Planlanan faaliyetler için uygun olan çalışma günlerini ve vardiyaları tanımlayan bir takvim.
Proje Yaşam Döngüsü: Bir projenin başlangıcından tamamlanmasına kadar geçtiği aşamalar dizisi.
Proje Yöneticisi (PY): Proje hedeflerinin gerçekleştirilmesinden sorumlu olan ekibe liderlik etmek üzere projeyi yürüten kuruluş tarafından atanan kişi.
Proje Yönetimi: Proje gereksinimlerini karşılamak için bilgi, beceri, araç ve tekniklerin proje faaliyetlerine uygulanması.
Proje Yönetimi Bilgi Kılavuzu: Proje yönetimi mesleği içindeki bilgiyi tanımlayan bir terim. Proje yönetimi bilgi kılavuzu, yaygın olarak uygulanan kanıtlanmış geleneksel uygulamaların yanı sıra meslekte ortaya çıkan yenilikçi uygulamaları da içerir.
Proje Yönetimi Bilgi Sistemi: Proje yönetimi süreçlerinin çıktılarını toplamak, entegre etmek ve yaymak için kullanılan araç ve tekniklerden oluşan bir bilgi sistemidir.
Proje Yönetim Ekibi: Proje yönetimi faaliyetlerine doğrudan katılan proje ekibi üyeleri.
Proje Yönetim Ofisi (PYO): Projeyle ilgili yönetişim süreçlerini standartlaştıran ve kaynakların, metodolojilerin, araçların ve tekniklerin paylaşımını kolaylaştıran bir yönetim yapısı.
Proje Yönetim Planı: Projenin nasıl yürütüleceğini, izleneceğini, kontrol edileceğini ve kapatılacağını açıklayan belge.
Proje Yönetim Teknoloji Katsayısı (PMTQ – Project Management Technology Quotient): Bir kişinin, organizasyonun veya eldeki projenin ihtiyaçlarına göre teknolojiyi uyarlama, yönetme ve entegre etme yeteneği.
Proje Zaman Çizelgesi: Planlanan tarihler, süreler, kilometre taşları ve kaynaklarla bağlantılı faaliyetleri sunan bir zamanlama modelinin çıktısı.
Prototipler: Beklenen ürünün fiili olarak oluşturulmadan önce çalışan bir modelini sağlayarak gereksinimler hakkında erken geri bildirim alma yöntemi.
Rapor: Resmi bir kayıt veya bilgi özeti.
Retrospektif (Retrospective): Katılımcıların hem süreci hem de ürünü iyileştirmek için çalışmalarını ve sonuçlarını gözden geçirdikleri düzenli olarak gerçekleşen bir çalışma.
Risk: Gerçekleşmesi durumunda bir veya daha fazla proje hedefi üzerinde olumlu veya olumsuz etkisi olan belirsiz bir olay veya durumdur.
Risk Azaltma (Risk Mitigation): Proje ekibinin bir tehdidin ortaya çıkma olasılığını veya etkisini azaltmak için harekete geçtiği bir risk yanıt stratejisi.
Risk İştahı: Bir organizasyon veya bireyin bir ödül beklentisiyle kabul etmeye istekli olduğu belirsizlik derecesi.
Risk Kırılım Yapısı: Potansiyel risk kaynaklarının hiyerarşik bir gösterimi.
Risk Listesi (Risk Register): Risk yönetimi süreçlerinin çıktılarının kayıt altına alındığı veri havuzu.
Sanal Ekip: Ortak bir hedefi olan, farklı yerlerde çalışan ve birbirleriyle öncelikli olarak telefon ve diğer elektronik iletişim araçları aracılığıyla iletişim kuran bir grup insan.
Son Sorumluluk Anı (Last Responsible Moment): Daha fazla gecikmenin maliyeti faydayı aşana kadar ekibin birden fazla seçeneği değerlendirmesine izin vermek için bir kararı erteleme kavramı.
Sorumluluk Atama Matrisi (Responsibility Assignment Matrix): Her iş paketine atanan proje kaynaklarını gösteren bir tablo.
Sorun (Issue): Proje hedeflerini etkileyebilecek mevcut olumsuz bir durum.
Sözleşme: Satıcıyı belirtilen ürünü, hizmeti veya sonucu sağlamaya ve alıcıyı bunun bedelini ödemeye mecbur eden karşılıklı bağlayıcı bir anlaşma.
Sponsor: Proje, program veya portföy için kaynak ve destek sağlayan ve başarının sağlanmasından sorumlu olan kişi veya grup.
Sürekli Teslimat (Continuous Delivery): Genellikle küçük iş grupları ve otomasyon teknolojisi kullanılarak, yeni özelliklerin müşterilere hemen iletilmesi uygulaması.
Şablon: Bilgi ve verileri toplamak, düzenlemek ve sunmak için tanımlanmış bir yapı sağlayan, önceden tanımlanmış bir formatta kısmen tamamlanmış bir belge.
Tahminlerin Temelleri (Basis of Estimates): Varsayımlar, kısıtlar, ayrıntı düzeyi, aralıklar ve güven düzeyleri gibi proje tahminlerinin oluşturulmasında kullanılan ayrıntıları özetleyen destekleyici belge.
Tehdit: Bir veya daha fazla proje hedefi üzerinde olumsuz etkisi olabilecek bir risk.
Teklif Sahibi Konferansı (Bidder Conference): Tüm potansiyel satıcıların satın alma konusunda açık ve ortak bir anlayışa sahip olmasını sağlamak için bir teklif veya teklifin hazırlanmasından önce potansiyel satıcılarla yapılan toplantılar. Yüklenici konferansları, satıcı konferansları veya ihale öncesi konferanslar olarak da bilinir.
Teknik: Bir ürün/sonuç üretmek veya bir hizmet sunmak amacıyla bir faaliyeti gerçekleştirmek için bir insan kaynağı tarafından kullanılan ve bir veya daha fazla araç kullanabilen tanımlanmış sistematik bir prosedürdür.
Temel Çizgi (Baseline). Bir iş ürününün yalnızca resmi değişiklik kontrol prosedürleri yoluyla değiştirilebilen ve gerçek sonuçlarla karşılaştırma için temel olarak kullanılan onaylanmış versiyonu.
Temel Kurallar (Ground Rules): Proje ekibi üyelerinin kabul edilebilir davranışlarına ilişkin beklentiler.
Teslimat: Bir süreci, aşamayı veya projeyi tamamlamak için üretilmesi gereken herhangi bir benzersiz ve doğrulanabilir ürün, hizmet veya sonuç.
Uyarlanabilir (Adaptive) Yaşam Döngüsü: Yinelemeli veya arttırımsal bir proje yaşam döngüsü.
Uyarlanabilir Yaklaşım: Gereksinimlerin yüksek düzeyde belirsizlik ve oynaklığa tabi olduğu ve proje boyunca değişme olasılığının yüksek olduğu bir geliştirme yaklaşımı.
Ürün: Üretilen ve kendi başına bir son öğe veya bir bileşen öğesi olabilen bir eser.
Ürün Sahibi (Product Owner): Ürünün değerini en üst düzeye çıkarmaktan sorumlu ve nihai üründen sorumlu kişi.
Ürün Yaşam Döngüsü: Bir ürünün konseptten teslimata, büyümeye, olgunluğa ve emekliliğe kadar olan gelişimini temsil eden aşamalar dizisi.
Varsayım: Planlama sürecinde kanıt veya kanıt olmaksızın doğru, gerçek veya kesin olduğu düşünülen bir faktör.
Varsayım Kaydı (Assumption Log): Proje yaşam döngüsü boyunca tüm varsayımları ve kısıtlamaları kaydetmek için kullanılan bir proje belgesi.
Varyans: Bilinen bir taban çizgisinden veya beklenen değerden ölçülebilir bir sapma.
Veri (Data): Ayrık, organize edilmemiş, işlenmemiş ölçümler veya ham gözlemler.
Yakınsama Diagramı (Affinity Diagram): İnceleme ve analiz için gruplara ayrılmış çok sayıda fikri gösteren bir diyagram.
Yaklaşan Dalga Planlaması (Rolling Wave Planning): Yakın vadede gerçekleştirilecek işlerin detaylı olarak planlandığı, gelecekteki işlerin ise daha üst seviyede planlandığı yinelemeli planlama tekniğidir.
Yeniden İşleme (Rework): Arızalı veya uygun olmayan bir bileşenin gereksinimlere veya spesifikasyonlara uygun hale getirilmesi için gerçekleştirilen eylem.
Yinelemeli (Iterative) Yaşam Döngüsü: Proje kapsamının genellikle proje yaşam döngüsünün başında belirlendiği, ancak zaman ve maliyet tahminlerinin proje ekibinin ürüne ilişkin anlayışı arttıkça rutin olarak değiştirildiği bir proje yaşam döngüsü. Yinelemeler, ürünü bir dizi tekrarlanan döngü yoluyla geliştirirken, artışlar ürünün işlevselliğine art arda katkıda bulunur.
Yol Haritası (Roadmap): Kilometre taşları, önemli olaylar, değerlendirmeler ve karar noktaları gibi şeyleri tasvir eden üst düzey bir zaman çizelgesi.
Yönetim Komitesi (Steering Committee): Proje ekibine yön ve destek sağlayan ve proje ekibinin yetki alanı dışındaki konularda kararlar alan, kıdemli paydaşlardan oluşan danışma organı.
Yönetim Yedeği (Management Reserve): Yönetimin kontrol amaçları için performans ölçümü temel çizgisinin dışında tutulan, proje kapsamındaki öngörülemeyen işler için ayrılmış proje bütçesi veya proje takvimi miktarı
Yönetişim (Governance): Bir organizasyonun yerleşik politikaları, uygulamaları ve diğer ilgili belgeleri aracılığıyla yönlendirilmesi ve etkinleştirilmesi için sunulan bir çerçeve.
Zaman Çizelgesi Aracı: Bir zaman çizelgesi yönteminin uygulanmasını destekleyen ve zaman çizelgesi bileşen adlarını, tanımlarını, yapısal ilişkilerini ve formatlarını sağlayan bir araç. (MS Project, Primavera, Asana, vb.)
Zaman Çizelgesi Temel Çizgisi (Schedule Baseline): Resmi değişiklik kontrol prosedürleri kullanılarak değiştirilebilen ve gerçek sonuçlarla karşılaştırmanın temeli olarak kullanılan bir program modelinin onaylanmış versiyonu.