By: Sadık Nazik / 0 comment
PMP Sınavı Başvuru Rehberi
Project Management Professional (PMP) sertifikası hiç kuşkusuz ki proje yönetimi alanında en çok rağbet gören sertifikalardan birisi. Sınava hazırlık süreciniz devam ederken bir yandan da sınav başvurunuzu yapmak istiyorsunuz. Ancak başvuru esnasında sizden hangi bilgilerin talep edileceğini ve karşınıza hangi ekranların çıkacağını bilmiyorsunuz.
Bu makalede başvuru sürecine dair ayrıntıları ve ekran görüntülerini bulabileceksiniz.
1- www.pmi.org ana sayfasına gidilir. Sertifikasyon seçeneklerinden PMP seçilir.
2- Gelen sayfada “Apply Now For Your PMP” butonuna tıklanır.
3- Bu butona tıkladıktan sonra ana başvuru sayfası açılır. Bu sayfada öncelikle adaydan en son mezun olduğu okul bilgisini girmesi istenir. Okul bilgisinin yanında bölüm bilgisinin girilmesi, ilaveten okula başlama ve okulu bitirme tarihlerinin girilmesi de talep edilir.
4- Bu bilgi kaydedildiğinde ekrana şu şekilde yansır.
5- Mezun olunan okul bilgisi girildikten sonra adaydan 35 saatlik eğitimi hangi kurumdan hangi başlık adı altında aldığını belirtmesi beklenir. Bu eğitim sadece Authorized Training Partner (ATP)’lerden değil bu konuda uzmanlaşmış farklı eğitim kurumlarından da alınabilir. Üniversitelerde alınmış bazı dersler de bu alanı doldurabilmeniz için yeterlidir. Bazı üniversitelerin yüksek lisans programlarında Proje Yönetimi dersleri verilmektedir. Bu bölümde özellikle eğitimin en az 35 saat olarak girilmiş olması önemlidir.
6- Bu bilgi kaydedildikten sonra oluşan özet görüntü şu şekildedir.
7- Bu aşamadan sonra proje yönetimi deneyiminin beyan edilebilmesi için bir sonraki sayfaya geçilir. “Continue to Experience” butonuna tıklanır.
8- Deneyimlerin girildiği sayfada projelerin overlap olmaması (yani aynı zaman dilimlerine gelmemesi, çakışmaması) önemlidir. Bunun olması durumunda sistem kesişen süreyi tek süre olarak hesaplayacaktır. Bir projedeki deneyiminiz 3 yılı geçmiyor ise sistem size yeni kayıt açma imkânı verecektir. Bununla birlikte eğer son deneyiminiz 3 yıl üzerinde ise başka kayıt girmenize gerek olmamaktadır. PMI sizden ilk olarak son proje deneyiminizi girmenizi istemektedir. Sondan başa doğru gelmeniz beklenmektedir.
9- Başvuruda girilen en kritik bilgiler burada olanlardır. Sayfadaki alanların açıklamaları ve ne tip bilgiler girilmesi gerektiği aşağıda verilmiştir.
a. Project Title: Yer aldığınız projenin adı
b. Organization: Projeyi icra eden kurum/şirket
c. Job Title: Projedeki rolünüz (iş ünvanı)
d. Functional Reporting Area: Bu iş esnasında kime raporlama yapıyor olduğunuz (bir nevi amirinizin hangi birim olduğu bilgisi)
e. Organization Primary Focus: Şirketinizin temel faaliyet alanı (Organizasyon Birincil Odak)
f. Approach/Methodology: Yaklaşım/Metodoloji: Waterfall, Agile veya Hybrid’den birisinin girilmesi beklenmektedir.
g. Project Team Size: Proje ekip büyüklüğü
h. Project Budget: Proje bütçesi
i. Project Dates: Proje başlangıç ve bitiş tarihleri
j. Project Description: Proje açıklaması: Bu bölümde tipik olarak 200–500 arası kelime kullanarak projedeki deneyiminizi özetlemeniz, ayrıca projenin amacını, sonucunu, projedeki rolünüzü, sorumluluklarınızı ve projenin çıktılarını içeren üst düzey bir açıklama sağlamanız beklenmektedir. Projedeki deneyimler girilirken derste öğrenilen kavramların kullanılması önerilmektedir. (öğrenilmiş dersler, proje zaman çizelgesi, risk yönetimi, paydaş analizi, vb)
10- Tüm bilgileri girdikten sonra kaydetme butonuna tıkladığınızda karşınıza proje özetlerinin olduğu bir ekran gelecektir.
11- Bu aşamadan sonra sınav detaylarını girmek üzere bir sonraki sayfaya geçmelisiniz. (“Continue to Exam Details”)
12- Bu sayfada hangi ülke vatandaşı olduğunuz girmeniz ve sınava hangi ülkede girmek istediğinizi belirtmeniz gerekmektedir. Adınız ve e-posta adresinin bu sayfada otomatik olarak görünmektedir. Adınızın kimlik kartınızda yazılan ile aynı olmasına dikkat ediniz.
13-Ayrıca sayfanın alt kısımlarında adres ve telefon bilgilerinizi girmeniz istenecektir. Cep, ev veya iş telefonlarınızdan birisini girebilirsiniz.
14- Özel bir durumunuz varsa (sakatlık, hastalık, vb) bunu başvuruda belirtebilir, buna özel oturum talebinde bulunabilirsiniz. Konuyla ilgili kanıt sunmanız gerekmektedir.
15- Bu bilgi girişini yaptıktan sonra artık başvurunuzu “Submit Application” butonuna tıklayarak tamamlayabilirsiniz.
Başvurunuz PMI tarafından incelendikten sonra uygun bulunması halinde sınava girişiniz onaylanacaktır. Bu onayı aldıktan sonra artık ödeme sonrası sınav gününüzü ve saatinizi belirlemeniz gerekiyor. Başarı dileklerimle:)
Sınava hazırlık, sınav başvurusu, sınav randevusu alma gibi konularda herhangi bir sorunuz olması durumunda iletişim kanallarımızdan her zaman ulaşabilirsiniz.